Το περίφημο τουρνουά τένις του φημισμένου γηπέδου Ρολάν Γκαρός, με τις 28.028 θέσεις, έκανε δειλά το «ντεμπούτο» του το 1891 σε ένα γήπεδο του κλαμπ της Ρασίνγκ. Μόνο που τότε ήταν ένα ερασιτεχνικό τουρνουά και πήρε απλώς τον χαρακτηρισμό Championnat de France, δηλαδή Πρωτάθλημα Γαλλίας.
τιμες ενεργειακων υαλοπινακων
το σαμα σπηλια
Το… ατύχημα
Παρ' όλο που απευθυνόταν σε Γάλλους τενίστες και αποκλειστικά άνδρες, η τύχη έπαιξε ένα «άσχημο παιχνίδι» στους φιλόδοξους, αλλά σωβινιστές διοργανωτές. Για να εξασφαλίσουν την «γαλλική αποκλειστικότητα», έθεσαν ως όρο συμμετοχής το να κατοικεί κάποιος υποχρεωτικά στο Παρίσι και να ανήκει υποχρεωτικά σε γαλλικό σύλλογο. Ο Χ. Μπριγκς, αγνώστων λοιπών στοιχείων, πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις... Κατοικούσε στο Παρίσι και έπαιζε τένις σε έναν γαλλικό όμιλο. Εμφανίστηκε λοιπόν, αγωνίστηκε και νίκησε!
Έτσι, ο πρώτος νικητής στην ιστορία του γαλλικού τουρνουά ήταν ένας Βρετανός! Ήταν τόσος ο εκνευρισμός των Γάλλων, που μερίδα του Τύπου αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του και τον έγραψαν απλώς ως... Μπριτόν, δηλαδή ο Βρετανός. Και οι Βρετανοί με την σειρά τους, όταν το έμαθαν, θεώρησαν πως αυτό είναι το πραγματικό όνομά του και με τη σειρά τους τον ανέφεραν ως... Μπράιτον! Το Μπριγκς είχε χαθεί πλέον στη μετάφραση και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
θεσεις εργασιας αθηνα μοδα
Για τέσσερις δεκαετίες ένα τέτοιο «ατύχημα» δεν θα επαναληφθεί. Μέχρι το 1932, όλοι οι νικητές θα είναι Γάλλοι!
Οι γυναίκες
Το 1897 θα επιτραπεί η συμμετοχή και των γυναικών. Πρώτη νικήτρια στην ιστορία θα αναδειχθεί η Γαλλίδα, Αντίν Μανσόν, η οποία θα επικρατήσει και τις επόμενες δύο χρονιές, εκτοξεύοντας τον θρύλο γύρω από το όνομά της, ενώ συνολικά θα κατακτήσει το τρόπαιο πέντε φορές.
Το 1902 προστέθηκε στο πρόγραμμα το μεικτό και το 1907 το διπλό γυναικών. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το διπλό ανδρών θα έπρεπε να «περιμένει» αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 1925.
Ο… αντίζηλος
Η επιτυχία που είχε το Championnat de France και η απήχησή του στους φιλάθλους έφερε τη δημιουργία κι ενός δεύτερου τουρνουά στα χωμάτινα γήπεδα του Stade Francais, το επονομαζόμενο τότε Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Championnats du monde de tennis), το οποίο μάλιστα άρχισε να επισκιάζει το Πρωτάθλημα Γαλλίας, ακριβώς επειδή ήταν «ανοιχτό» σε όλες τις συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Έτσι, τα πρώτα μεγάλα ονόματα διεθνώς άρχισαν να καταφτάνουν στο Παρίσι και ως εκ τούτου οι Παρισινοί άρχισαν να αναπτύσσουν μια ολόκληρη «κουλτούρα» γύρω από το άθλημα. Μέσα σε δύο χρόνια αυτό το όπεν τουρνουά είχε «εκτοξεύσει» τη φήμη του, αναγκάζοντας το Πρωτάθλημα Γαλλίας να «πληρώνει» τον σωβινισμό του. Ήρθε όμως ο Μεγάλος Πόλεμος, που διέκοψε για τέσσερα χρόνια (1915-1919) κάθε δραστηριότητα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου